ÇAMOLUKTA
ARICILIK

16 Ocak 2010 Cumartesi

KARADENİZ BÖLGESİNDE ARICILARIN İŞİ ZOR

Giresun Arıcılar Birliği Başkanı Kubilay Elevli, Giresun ve yöresinde sıcaklıkların mevsim normallerinin üzerinde seyretmesi nedeniyle arı kayıplarının yüzde 50"ye ulaştığını söyledi.

Elevli, yaptığı açıklamada, Giresun ve yöresinde Ocak ayında olunmasına rağmen oldukça sıcak günlerin yaşandığını belirtti. Kış döneminin bir türlü gelmemesinin arılar üzerinde olumsuz etkilere neden olduğuna dikkat çeken Elevli, yaşanan durum nedeniyle bu yıl arı kayıplarında büyük artış yaşandığına dikkat çekti.

Giresun ve yöresinde sıcaklıkların mevsim normallerinin üzerinde seyretmesi nedeniyle arı kayıplarının yüzde 50"ye ulaştığını dile getiren Elevli, "Havaların sıcak gitmesi nedeniyle birtürlü arılar kış dönemine hazırlanamadı. Bu nedenle de uçuşa geçen arılar, bir daha kovanlarına dönemediler. Her yıl en fazla arı kayıpları yüzde 20 olurken, bu rakam malesef bu yıl yüzde 50 seviyesine çıktı. Kayıplar da her geçen gün artmaya devam ediyor" dedi.

Elevli, hava sıcaklığının mevsim normallerine ulaşmaması durumunda arıcıları zor bir dönemin beklediğine işaret ederek, "Biran önce kış döneminin gelmesini bekliyoruz. Kışın başlamasıyla arı kayıplarımız önlenecektir. Yapacağımız çalışmalarla da ilkbahara kadar kayıplarımızı en aza indirebiliriz. Tabi bunun için öncelikle kış dönemi başlamalı. Eğer sıcaklıklar böyle devam ederse arı kayıpları daha da artacaktır. Bu da hem bal rekoltesinde ciddi bir azalmaya, hem de arıcıların büyük mağduriyet yaşamasına neden olacaktır" diye konuştu.

Haber:Yusuf KÜRKÇÜ

Hiç yorum yok: