ÇAMOLUKTA
ARICILIK

1 Şubat 2008 Cuma

Şavşat Arıcılık
Kafkas Irkı Ana Arı
Ve Arı Ürünleri Üretim
İşletmesi





KAFKAS ARI IRKININ ÖZELLİKLERİ
Soğuk iklime dayanıklı, uysal ve diğer arı ırklarına göre dili en uzun olan arı ırkıdır. Dil uzunluğu 7,2 mm dir, bu özelliği sayesinde nektarlı, narin her çeşit kır çiçeklerinin derin tüplerine inerek verimli, kaliteli değişik varyasyonlarda bal yapar.


ANA ARI ÜRETİMİ
Damızlık Seçimi ve Hazırlanması; Ardahan Posof ve Artvin Camili Bölgesinden verimi yüksek ana arı veya koloniler alınarak damızlık olarak kullanılmaktadır


BAŞLATICI KOLONİ
Güçlü koloni seçilir. Arı mevcudu en az 9 - 10 çerçevesi arılı olmalı. Ana arısı 5 - 6 gün önce alınır, üretimde kullanıldığı sürece kapalı larvalı çerçeve, polenli çerçeve ve şurup takviyesi yapılır. Günlük aşılı yüksük sayısı 30 - 40 adettir. Aşılı yüksükler 24 saat bu kolonide tutulur.
24 saat sonra bakıcı ( bitirici, besleyici) koloniye aktarılır.


LARVA TRANSFERİ ( AŞILAMA)
Larvaların alınacağı ortam ısısı 30 - 33 derece ve nispi nem miktarı 60 - 70 dir. Larvanın alınacağı çerçeve rüzgâr ve güneşten korunur, Larvalar 6 - 12 saat yaştakiler seçilerek aşılama yapılır.


BAKICI ( BİTİRİCİ- BESLEYİCİ ) KOLONİ
Bitirici koloni' nin gücü üretilen ana arının kalitesini etkileyen en önemli unsurlardan biridir. Bundan dolayı seçilecek koloni güçlü ve 14 - 16 arılı çerçeveli olmalıdır. Ana arı kuluçkalığa hapsedilir. Aşılama çerçevesi konulduğu sürece kuluçkalıktan açık ve kapalı larvalı çerçeveler ballığa çıkarılır. Ballıktaki boş çerçeveler kuluçkalığa indirilir. Aktarılan ana arı gözleri 10. gün alınarak çiftleştirme kolonilerine dağıtılır.


ÇİFTLEŞTİRME KOLONİLERİ
Çiftleştirme kolonileri ana arı üretimine başlanırken oluşturulacak arı mevcudu en az 2000 işçi arı ile arılandırılır. Çiftleşen ana arı yumurta attıktan sonra bu yumurtaların kapanması (pup dönemi) beklenir ve kapandıktan sonra ana arı satışa hazır olur.


ANA ARININ KOLONİYE VERİLMESİ
Ana arı koloniye verilmeden önce koloni hazırlanır. Koloninin üstünden öne doğru varsa açık larvalı çerçeveler seçilerek bu çerçevelerin arasına ana arı kafesi kek bölümü aşağı bakacak şekilde ve kafesin açık üst kısmı aşağı gelecek şekilde kafes çerçeveler arasına sıkıştırılır. Ana arının kafesten erken çıkmaması için kafes koloniye konulduktan bir gün sonra kek tarafı açılmalıdır. (Kafesin kek bölümünün yandaki delik açılmalıdır. Kafesin kek kısmının üst tarafı kesinlikle açılmamalıdır.)

3 yorum:

Taşkın ÖZŞAHİN dedi ki...

sayın bahtiyar kor

sizde kerim hocanın e mail veya cep adresini isteyecektim
mümkünse
başarılar

emin benli dedi ki...

anayı senin anlattığın gibi yumurtlatıp,gözler kapandıktan sonra satışa sunan varsa adresini de yayınlada kamuoyu doğrusunu bulsun.Benim geçen sene değişik yerlerden aldığım 20 adet ana arının çoğu çiftleşmeden yada yetersiz çiftleşmeden dolayı erkek arı yumurtladılar.20 adet anadan elimde kalan 3 tane.20x20ytl=400 ytl. 400/3=135 ytl tanesi.Ana arı satanlara teşekkür ederim.Ben bu paraya kovanıyla arı alırdım.
Bu arada Yusuf Gürbüz parasız kış girişi 2 adet ana gönderdi.Canavar gibiler.Buda dip not olsun.

emin benli dedi ki...

merhaba kardeşim Bahtiyar.söylediklerimin seninle tabiki bir ilgisi yok.Yazını okuyunca geçen seneki yaram deşildide.o yazıyı ondan yazdım.