26 Şubat 2008 Salı
ÇAMOLUK BALININ KALİTESİ
Çamoluk giresunun sahilden en uzak ilçesidir komşu ilçeler su şehri gölova refahiye şirandır gümüşhaneye erzincana sivasa komşudur ormanı azdır daha çok yayla ova kıraç kayalıklardan oluşur ilaçlı tarım ve ya veyve alanları yoktur geliri büyük ölçüde istanbuldan gelir kışın nüfüsu azdır yazın 20bine kadar çıkar çamoluk 35 köyden oluşur köylerde enaz 10 evde arı vardır bitki örtüsü kekik geven diken çayır çiçeklerinin çok çeşidi vardır araştırmalara göre 100 çeşit ballı bitki olduğudur dışardan gezginci arı mümkün olduğu kadar bırakılmıyor sebebi gelen arıların yerli arı ırkını bozması ve çamolukta olmayan yöntemlerle bal yapmaları geçmişte çamoluk balına zarar vermeleri marketlerin kar uğruna bu kalitesiz balları çamoluk balı diye satmaları çamoluk balı herderde deva baldır çok çeşitlidir yani çambalı ayçiçek balı kestane balı gibi tek içerikli baldeğil yüz çeşit çiçekten karışım oluyor onun için her derde devadır gerçek çamoluk balı çamolukta arıcılık yapan arıcıdan alınır çarşıda satılan her bal çamoluk balı değildir adam reçel fiyatına bal satıyor bizi onunla kıyaslaması yokmu siz anlarsınız tabi arıcılarda çok hata vardır daha doğru dürüs bilik oluşturup çamolu balını marka haline getiremiyoruz son zamanlarda bazı çalışmalarımız olacak hayırlı olur inşallah her yıl bal festivalimiz olur ağustosun 15 inde çamoluk balının ismini kullananlardan çamoluk arıcılarıyla biraz ilgilenmelerini istiyoruz ben köroğlu mahallesinde arıcılık yapmaktayım balı üretiyoruz satacak yer bulamıyoruz koparatif eksikliğimiz var neyse dertler büyük bu sorunlar tüm türkiye arıcılarında vardır devlet yetersiz yabancı sitelerdeki arıcılara yapılan destekleri gördükçe insan kahırlanıyor un var yağ var helva yok iki bin sekizin tüm yurt arıcılarına bolluk brreket getirmesi dileğiyle hoşça kalın BAHTİYAR KOR
23 Şubat 2008 Cumartesi
İSTANBUL BAL BİRLİĞİNİN ATAKÖYDEKİ TOPLANTISI
Bal birliğinin yapmış olduğu toplantıya bizde davetliydik kursiyerlere sertifika töreni ve genel kurul toplantısı vardı bu bina ataködeki öğretmen evi burada yapıldı çok güzel bir gün geçti ilgi alaka üst düzeydi yedik içtik yeni arkadaşlarla sohbet etme mutluluğunu yaşadık bu gibi toplantıları düzenleyenlerden hepsine çok teşekkür ederiz başta yalçın hocam kerim hocam ve diğer emeği geçmiş olan herkesi kutluyorum başarılar dilerim...
SERTİFİKA MUTLULUĞU
Resmin solundakipekan arslan beyle tanışıyorduk sağıdaki muhsin beyle yeni tanıştık ikisi amca oğulları bu sene kısmet olursa 150 koleniyle arıcılığa başlayacaklar tokatın reşadiye kazasında arkadaşları çok arzulu gördüm bende giresun çamolutayım yakın sayılır inşallah gelir gideriz allah yollarını açık etsin başarılar dilerim memleketimize hayırlı olsun...
19 Şubat 2008 Salı
ÇAMOLUK BALI
AHMET KALELİ
Çamoluk Balı TescilleniyorGiresun`un Çamoluk ilçesi Arıcılar Birliği Başkan Yardımcısı Ahmet Kaleli, bir marka olan Çamoluk balının kalitesinin tescillenmesi için çalışma başlattıklarını bildirdi. Kaleli, yaptığı açıklamada, Kelkit Vadisi`nde bulunan 60 dolayında çiçek çeşidinden üretilen Çamoluk balının, Türkiye`de üretilen kaliteli ballar arasında yer aldığını belirtti. Çok bal üretmeyi değil, saf ve kaliteli bal üretmeyi amaç-ladıklarını ifade eden Kaleli, ``Çamoluk balını tüm Türkiye`ye tanıtmak istiyoruz. Bir marka olan Çamoluk balının kalitesinin tescillenmesi için çalışma başlattık. Bunun için de ilgili yerlere başvuru yaptık. Bunu bu yıl içinde sonuçlandırmayı hedefli-yoruz`` dedi. Kaleli, yörede yılda ortalama 60 ton dolayında bal üretildiğini kaydederek, şunları söyledi: ``Yörede geçen yıl olumsuz hava şartlarından dolayı bal üretimi 30 ton dolayında gerçekleşmiş ve bundan üreticiler mağdur olmuştu. Ancak bu yıl olumsuz hava şartları yaşanmadı. Bu da bizleri sevindirdi. Yörede 3 bin 500 aile arıcılıkla uğraşmaktadır. Yöre ekonomisinde arıcılığın yeri oldukça önemli. Bal üretiminden yöre ekonomisine yaklaşık 1 milyon YTL katkı sağlan-maktadır.`` Çamoluk balının kilosunun piyasada 15-20 YTL arasında değişen fiyattan işlem gördüğünü ifade eden Kaleli, yörede bu yıl 60 bin tonu aşkın bal üretmeyi hedeflediklerini de sözlerine ekledi.
9 Şubat 2008 Cumartesi
8 Şubat 2008 Cuma
KIŞLATMAK İÇİN SAMAN YASTIĞI
Sevgili arıcı arkadaşlar her şeyi başkalarından beklememek gerek kendiniz düşüneceksiniz yeni yeni buluşlar yapacaksınız deneyip yanılıp doğruyu bulacaksınız şu saman yastığının maliyeti nedir bir metre kalın bez metlesi 3 ytl içide ot saman talaş ne olursa ben 3 senedir böyle yapıyorum arılarıda içeri falan almıyorm şükür tek zayiatım yokyastığın altına arriyeten bez koymak gerek üzerinede bir kat gazete kağıdı koydunuzmu süper rutubet yok hava akımıda güzel arılar yastığın altına toplanıp salkım yapıyorlarçerçevelerin üzerine üç veya dört bire bir çıta korsanız dahaiyi geçişler kolaylaşıyor hepinize başarılar dileri tek şanssızlığım arıları uzakta olması yoksa daha detaylı bilgi paylaşımı oludu inşallah seneye daha başka şeyler olur hepinize bereketli bolluk içinde 2008 yılı diliyorum kalın salıcakla. BAHTİYAR KOR
SABİT ARICIK İÇİN KAPAK MODELİ
Sabit arıcılık yapan arkadaşlara öneririm kovan kapağın içine giriyor kesinlikle su alma diye bir derdi yok hemde çerçevelerle kapak arasında altı veya yedi santim boşluk olduğundan keke baskı uygulayıp arı ölümüne sebep olmuyor kapak iç ölçüleri kovan ölçüsünden birer santim büyü olacak ozaman çuval saman yastığı gibi şeyleri koyduğunuzda rahatlıkla kapanıyor mesela kovan 52x43 ise kapak içi ölçüsü 53x44 olacak.
TIĞDAN ANA ARI TRANSFER KAŞIĞI
7 Şubat 2008 Perşembe
DÖLSÜZ ANA ARI ALMAK VEYA KENDİN ÜRETMEK
Sevgili arıcı abiler ve kardeşlerim hersene bazı arıcı arkadaşların almış oldukları ana arıların dölsüz yada verimsiz çıkmalarından dolayı maddi manevi kayıplara uğradıklarını biliyoruz her ana arı satandan ana arı alınmaz bu piyasadada çok üç kağıtçı var oğul çıkmış kovanın memelerinden topladıkları anaları kafesleyip satanlar olabilir adam senin zararını düşünmüyor ana arı alırken bu işlerle uüraşan arcı arkadaşlar var onlardan fikir alınırsa yararlı olur ama en iyisi arıcı kendi analarını üretirse tabi daha iyi olur tabi bu kolay bişi değil geçensene ben yani 2007 de baya bir zaman harcadım sonunda 12 ana üretmeyi başardık yeni şeyler keşfettik mesela larva tranfer kalemi çin malı idi plastik iyi olmuyordu bende el işi yapılan örgü tığından kalem yaptım sonuç süper tığın ucunu çekiçle kaşık haline getirdim çok güzel larvayı sütünü gözden alıyorsun şu an resmi yok bir iki gün içnde resmini yayınlayacağım her arıcı arkadaşın arılığında boş kovanlar vardır birtane oğul çktımı oğul çıkan kovan biliniyorsa o kovanın yerine yeni çıkan oğulu koyun anaç kovandaki memeli ikişer çerçeve arılarıyla birlikte boş kavanlara koyup yanlarına birer ikişer kabarmış ballı çerçeve koyun üç adet boş kovana yapın geride kalan arıları üç kovana eşit şekilde silkeleyin bu üç kovanı arılığın bir kenerına taşıyın geri kalan çerçevelerin memelerini temizleyip oğula verin bütün tarlacı arılar kovanın yerindeki oğula geleceklerdir yine güçlü bir arınız var üç adette anaları çıkıp döllenecek ana var bu anaları güzün anası yaşlı veya verisiz analarla değiştirin olsun bitsin yanlış bir yerini tespit eden arkadaşların yorumlarını bekliyorum kalın sağlıcakla.
Bölünmüş kovanlarda tarlacı arı olmadığından dışardan nektar gelmez onun için analar çıkıp dölleninciye kadar beslenmesi lazım varsa çerçeve üzerine yarım kilo kek koyun arada kontrol edin kek yoksa azar azar şerbet verin 250 gıram kadar bir hafta arayla. BAHTİYAR KOR
Bölünmüş kovanlarda tarlacı arı olmadığından dışardan nektar gelmez onun için analar çıkıp dölleninciye kadar beslenmesi lazım varsa çerçeve üzerine yarım kilo kek koyun arada kontrol edin kek yoksa azar azar şerbet verin 250 gıram kadar bir hafta arayla. BAHTİYAR KOR
1 Şubat 2008 Cuma
Şavşat Arıcılık
Kafkas Irkı Ana Arı
Ve Arı Ürünleri Üretim
İşletmesi
KAFKAS ARI IRKININ ÖZELLİKLERİ
Soğuk iklime dayanıklı, uysal ve diğer arı ırklarına göre dili en uzun olan arı ırkıdır. Dil uzunluğu 7,2 mm dir, bu özelliği sayesinde nektarlı, narin her çeşit kır çiçeklerinin derin tüplerine inerek verimli, kaliteli değişik varyasyonlarda bal yapar.
ANA ARI ÜRETİMİ
Damızlık Seçimi ve Hazırlanması; Ardahan Posof ve Artvin Camili Bölgesinden verimi yüksek ana arı veya koloniler alınarak damızlık olarak kullanılmaktadır
BAŞLATICI KOLONİ
Güçlü koloni seçilir. Arı mevcudu en az 9 - 10 çerçevesi arılı olmalı. Ana arısı 5 - 6 gün önce alınır, üretimde kullanıldığı sürece kapalı larvalı çerçeve, polenli çerçeve ve şurup takviyesi yapılır. Günlük aşılı yüksük sayısı 30 - 40 adettir. Aşılı yüksükler 24 saat bu kolonide tutulur.
24 saat sonra bakıcı ( bitirici, besleyici) koloniye aktarılır.
LARVA TRANSFERİ ( AŞILAMA)
Larvaların alınacağı ortam ısısı 30 - 33 derece ve nispi nem miktarı 60 - 70 dir. Larvanın alınacağı çerçeve rüzgâr ve güneşten korunur, Larvalar 6 - 12 saat yaştakiler seçilerek aşılama yapılır.
BAKICI ( BİTİRİCİ- BESLEYİCİ ) KOLONİ
Bitirici koloni' nin gücü üretilen ana arının kalitesini etkileyen en önemli unsurlardan biridir. Bundan dolayı seçilecek koloni güçlü ve 14 - 16 arılı çerçeveli olmalıdır. Ana arı kuluçkalığa hapsedilir. Aşılama çerçevesi konulduğu sürece kuluçkalıktan açık ve kapalı larvalı çerçeveler ballığa çıkarılır. Ballıktaki boş çerçeveler kuluçkalığa indirilir. Aktarılan ana arı gözleri 10. gün alınarak çiftleştirme kolonilerine dağıtılır.
ÇİFTLEŞTİRME KOLONİLERİ
Çiftleştirme kolonileri ana arı üretimine başlanırken oluşturulacak arı mevcudu en az 2000 işçi arı ile arılandırılır. Çiftleşen ana arı yumurta attıktan sonra bu yumurtaların kapanması (pup dönemi) beklenir ve kapandıktan sonra ana arı satışa hazır olur.
ANA ARININ KOLONİYE VERİLMESİ
Ana arı koloniye verilmeden önce koloni hazırlanır. Koloninin üstünden öne doğru varsa açık larvalı çerçeveler seçilerek bu çerçevelerin arasına ana arı kafesi kek bölümü aşağı bakacak şekilde ve kafesin açık üst kısmı aşağı gelecek şekilde kafes çerçeveler arasına sıkıştırılır. Ana arının kafesten erken çıkmaması için kafes koloniye konulduktan bir gün sonra kek tarafı açılmalıdır. (Kafesin kek bölümünün yandaki delik açılmalıdır. Kafesin kek kısmının üst tarafı kesinlikle açılmamalıdır.)
Kafkas Irkı Ana Arı
Ve Arı Ürünleri Üretim
İşletmesi
KAFKAS ARI IRKININ ÖZELLİKLERİ
Soğuk iklime dayanıklı, uysal ve diğer arı ırklarına göre dili en uzun olan arı ırkıdır. Dil uzunluğu 7,2 mm dir, bu özelliği sayesinde nektarlı, narin her çeşit kır çiçeklerinin derin tüplerine inerek verimli, kaliteli değişik varyasyonlarda bal yapar.
ANA ARI ÜRETİMİ
Damızlık Seçimi ve Hazırlanması; Ardahan Posof ve Artvin Camili Bölgesinden verimi yüksek ana arı veya koloniler alınarak damızlık olarak kullanılmaktadır
BAŞLATICI KOLONİ
Güçlü koloni seçilir. Arı mevcudu en az 9 - 10 çerçevesi arılı olmalı. Ana arısı 5 - 6 gün önce alınır, üretimde kullanıldığı sürece kapalı larvalı çerçeve, polenli çerçeve ve şurup takviyesi yapılır. Günlük aşılı yüksük sayısı 30 - 40 adettir. Aşılı yüksükler 24 saat bu kolonide tutulur.
24 saat sonra bakıcı ( bitirici, besleyici) koloniye aktarılır.
LARVA TRANSFERİ ( AŞILAMA)
Larvaların alınacağı ortam ısısı 30 - 33 derece ve nispi nem miktarı 60 - 70 dir. Larvanın alınacağı çerçeve rüzgâr ve güneşten korunur, Larvalar 6 - 12 saat yaştakiler seçilerek aşılama yapılır.
BAKICI ( BİTİRİCİ- BESLEYİCİ ) KOLONİ
Bitirici koloni' nin gücü üretilen ana arının kalitesini etkileyen en önemli unsurlardan biridir. Bundan dolayı seçilecek koloni güçlü ve 14 - 16 arılı çerçeveli olmalıdır. Ana arı kuluçkalığa hapsedilir. Aşılama çerçevesi konulduğu sürece kuluçkalıktan açık ve kapalı larvalı çerçeveler ballığa çıkarılır. Ballıktaki boş çerçeveler kuluçkalığa indirilir. Aktarılan ana arı gözleri 10. gün alınarak çiftleştirme kolonilerine dağıtılır.
ÇİFTLEŞTİRME KOLONİLERİ
Çiftleştirme kolonileri ana arı üretimine başlanırken oluşturulacak arı mevcudu en az 2000 işçi arı ile arılandırılır. Çiftleşen ana arı yumurta attıktan sonra bu yumurtaların kapanması (pup dönemi) beklenir ve kapandıktan sonra ana arı satışa hazır olur.
ANA ARININ KOLONİYE VERİLMESİ
Ana arı koloniye verilmeden önce koloni hazırlanır. Koloninin üstünden öne doğru varsa açık larvalı çerçeveler seçilerek bu çerçevelerin arasına ana arı kafesi kek bölümü aşağı bakacak şekilde ve kafesin açık üst kısmı aşağı gelecek şekilde kafes çerçeveler arasına sıkıştırılır. Ana arının kafesten erken çıkmaması için kafes koloniye konulduktan bir gün sonra kek tarafı açılmalıdır. (Kafesin kek bölümünün yandaki delik açılmalıdır. Kafesin kek kısmının üst tarafı kesinlikle açılmamalıdır.)
Kaydol:
Kayıtlar (Atom)
Blog Arşivi
-
▼
2008
(54)
-
▼
Şubat
(17)
- ÇAMOLUK BALININ KALİTESİ
- İSTANBUL BAL BİRLİĞİNİN ATAKÖYDEKİ TOPLANTISI
- Solda kerim hoca ortadaki bey okulun müdürü sağda...
- SERTİFİKA MUTLULUĞU
- ÇAMOLUK BALI
- KIRK YILLIK ARKADAŞLAR SANKİ
- SÜPRİZ ZİYARET
- KIŞLATMAK İÇİN SAMAN YASTIĞI
- SABİT ARICIK İÇİN KAPAK MODELİ
- TIĞDAN ANA ARI TRANSFER KAŞIĞI
- DÖLSÜZ ANA ARI ALMAK VEYA KENDİN ÜRETMEK
- İlaçlamadan sonra bacakları diken varova denilen k...
- İşte size baharın hediyesi güçlü bir oğul o günle...
- Gümüşaneden doğan ve bizim Çamoluğun içinden akan...
- Şavşat Arıcılık Kafkas Irkı Ana Arı Ve Arı Ürünler...
- Arılar çamolukta olunca burda canım sıkıldı arısız...
- Kerim hocadan aldığım arı şu anda kayışdağında mar...
-
▼
Şubat
(17)