ÇAMOLUKTA
ARICILIK

22 Ocak 2008 Salı

BAL ARISI KOLONİLERİNDE VARROA MÜCADELESİNDE FORMİK ASİT (FORMIC ACID) KULLANIMI



Yazar Devrim Oskay
Pazar, 19 Kasım 2006

Varroa ile en etkili şekilde mücadele etme yöntemlerinden biriside kolonilere formik asit uygulamasıdır. Formik asit organik asittir. Özellikle arıcılığı gelişmiş ülkelerde Organik bal üreticileri tarafından yaygın olarak kullanılmaktadır. İlkbaharda nektar akımı döneminden en az 15 gün önce ve sonbaharda bal hasatından sonra belirtilen şekilde kullanıldığında bal ve bal mumunda kalıntı bırakmadığı araştırmalar sonucu belirlenmiştir. Kullanımı arıcı için tehlikeli olabileceğinden Kanada ve Avrupa’da jel haline kullanılmaya başlanmıştır. Trake akarına karşı mücadele yöntemi olarak ta kullanılmaktadır. Cornell Üniversitesinde araştırmacı olan Nicholas W. Calderone’ nin 2000 yılında Journal of Economic Entomology dergisinde yayınlanan araştırmasında Varroa mücadelesine karşı Apistan, thymol ve formik asit kulanılmıştır. Araştırmada %65 lik formik asit kulanılan kolonilerde %94.2 oranında,. Thymol uygulması sonucunda, %75.4 ve Apistan uygulaması sonucu %92.6 varroa ölüm oranı olmuştur. Sonuç olarak formik asitin Apistan’na alternatif control metodu olarak kulanılabileceği belirtilmiştir. Sıvı formik asit (formic acid) uygulamasında çözelti % 65 oranında olmalıdır. Bunun manası kolonilere uygulanacak formik asit çözeltisinin % 65 i Formik asit, %35 i su olduğudur. Varroa bu çözeltinin buharından etkilendiği için ölmektedir. Uygulamada formik asit çözeltisi arılara direkt olarak temas ettirilmemelidir. Bu yüzden bir miktar tuvalet kâğıdı ya da kâğıt parçası örtü tahtasının altına, kuluçka çerçevelerin üstüne yayılır ve 40 ml. çözelti kâğıt üzerine enjekte edilir. Kâğıt parçası çözeltiyi emerek arıların üzerine damlamamasını sağlamak için kullanılır. Formik asit çözeltisinin kovan içerside buharlaşması yolu ile varroa öldürülmüş olur. Yurt dışında “Mite Away”,”Apicure” adında formik asit içeren ürünler kullanılmaktadır.
Image
Uygulamanın yapılacağı zamanki hava sıcaklığı en az 10 0C ve sıcaklık 30 0C nin üstünde olmamalıdır. Hava sıcaklığının 30 0C nin üstünde olduğu sıcaklıklarda uygulandığında ana arı kayıplarına neden olunabilir. Uygulama, koloni başına birer hafta arayla 4–6 defa yapıldığında % 95 varroa ölümü olmaktadır. Not Formik asit kullanan arıcının bu çözeltinin buharına maruz kalmaması gerekir. Oksalik asit kullanımında belirtilen güvenlik önlemleri Formik asit uygulamasında da izlenmelidir.

21 Ocak 2008 Pazartesi


Çamoluk Yardımlaşma ve Kültür Derneği başkanı Şinasi TEKOĞLU, yönetim kurulu üyeleri Yaşabey KALEBAŞI, Abdullah KÜRKÇÜ, Murat ŞAPALOĞLU, Hasan CANİK, Yunus ARABUL, Selami SÜRÜCÜ ve Çamoluk Belediye Başkanı Cemil UZUN, 10 Ocak 2008 tarihinde ilçemiz Kaymakamı Sayın Hakan HAKYEMEZ’i makamında ziyaret etti. Yapılan ziyarette ilçenin sorunları değerlendirilerek, ilçenin sorunları hakkında görüş alışverişinde bulunuldu.
Seminerden görüntü tanıdıklar.

20 Ocak 2008 Pazar

Kerim Hocanın Yeni Doğandaki arıcılık kursu.


Kerim Hocanın kafeslerini nihayet teslim ettik...

17 Ocak 2008 Perşembe

İstanbul Kayışdağındaki Bekçiliğini Yaptığımız Malikhane.
Baba malı ne tatlı oluyormuş.

Bizim iş yerinden bir kesit.

Hey gidi günler...20 sene önceki müşterilerim. Mutfaklarını ben yapmıştım: Sayın Levent Kırca ve Eşi.

14 Ocak 2008 Pazartesi

Ana Arı Kafesi İmalatı

Del DEl bitmiyo.2000 Göz kolaymı?Bitireceğiz artık sözümüz var.
Şunlarıda kutuya doldurayımda dağınıklık olmasın...



Alemdağlı sayın Kerim Hocamın ve Gebzeli sayın Ali Türk'ün ana arı kafeslerini yapmaya başladım.şimdilik 300 Adet...


Zımparamakinasında pürüzlerin alınma operasyonu...



Yavaş deleyimde çapak olmasın.Babam dan fırça yemeyim sonra...




Kahraman Maraştan Ahmet beyin çay molası...

8 Ocak 2008 Salı

Kelkit çayında balık avı sazan çok soğuktu eksi 6 dereceydi.
Çamoktaki pembe yeşil sarı köşk ne demekse.
Dağlarda spor.

7 Ocak 2008 Pazartesi

Arılar Kar Altında Mışıl Mışıl Uyuyorlar.
Giresun Çamoluktaki M alikhanemiz.


2008 in hazırlıkları başladı ana kutuları çerçeveler falan bütün arıcı arkadaşlara başarılar.